Jongeren en onderwijs
26 oktober 2022

Moef! Selab

Jong talent in hun positie op de arbeidsmarkt én in de samenleving.

We zijn er van overtuigd dat elke jongere kwaliteiten en talent heeft die de basis vormen voor persoonlijke groei en ontwikkeling. De jongere staat dan ook centraal en is eigenaar van zijn/haar traject en het project. Maar hij/zij staat niet alleen. We laten niet los. Outreachend en aanklampend werken wordt concreet gemaakt in elk traject. Hoe dat traject er uit ziet, verschilt van jongere tot jongere. Het is steeds op maat. Om dit te realiseren werken we in partnerschap met andere organisaties. We werken vanuit vertrouwen en openheid samen en erkennen de aanwezige expertise. Niet het aanbod, maar de jongere staat centraal. In samenwerking met anderen, zoeken we steeds naar de noodzakelijke ondersteuning en begeleiding op maat van de jongere.

Hoe pakken we dat aan?

We geloven in het werken met één centraal ankerfiguur voor de jongere, de trajectgezel. De relatie tussen de jongere en de coach krijgt dan ook een centrale plaats. De nadruk ligt op de kracht van de jongere en een positieve benadering. De coaches werken op maat en hebben aandacht voor alle levensdomeinen van de jongere.

Door te werken met een sterk lokaal partnerschap gaan we de versplintering in het hulpverleningslandschap tegen. Verschillende dienstverleners slaan letterlijk de handen in elkaar om meer toegankelijk te zijn voor de jongeren. Samen kunnen we de sociale positie van onze jongeren structureel verbeteren en onder bescherming aanpakken.

Hoe werkt het?

  • Een eerste kennismaking met de trajectgezel of begeleider die de jongere het hele traject zal opvolgen en ondersteunen.
  • De jongere en trajectgezel beslissen samen of er al dan niet een begeleiding opstart.
  • De jongere bepaalt zelf de doelen én het tempo om deze te behalen. De jongere zit als het ware aan het stuur van het eigen traject.
  • De trajectgezel legt de verbinding naar alle mogelijke en noodzakelijke ondersteuning en is steeds het vertrouwde aanspreekpunt.
  • De trajectgezel kan beroep doen op al de expertise binnen het partnerschap.

Voor wie?

Jongeren vanaf de leeftijd van 18 jaar tot en met 30 jaar die een grote afstand tot de arbeidsmarkt ervaren. Jongeren die elders niet terecht kunnen en op vele fronten tegelijk ondersteuning nodig hebben. Zoals het niet hebben van een diploma, beperkte kennis van het Nederlands, psychische problemen, een moeilijke thuissituatie... of een combinatie ervan. 

Over het project

Dit project kadert in de ESF-oproep 528 -Lokale partnerschappen voor jongeren Tweede ronde Blinde Vlekken. Het partnerschap bestaat uit Selab, emino, Arktos, CAW Antwerpen, Vagga, VDAB, LOGO en Agentschap Integratie en Inburgering. Naargelang de noden van de jongeren kan het partnerschap mogelijk uitgebreid worden. Het project loopt van 1/04/2021 tot 31/12/2022 en is mogelijk dankzij de financiële steun van het Europees Sociaal Fonds.