Werkgeversdienstverlening
14 september 2023

Individueel maatwerk

Meer kansen voor mensen met een arbeidsbeperking

Vanaf 1 juli 2023 gaat individueel maatwerk van start. Individueel maatwerk biedt ondersteuning aan werkgevers bij de tewerkstelling van personen met een arbeidsbeperking en aan zelfstandigen met een arbeidsbeperking. De Vlaamse overheid wil zo kansen creëren op de reguliere arbeidsmarkt.

Bedrijven die een persoon met een arbeidsbeperking aanwerven en tewerkstellen (met een advies individueel maatwerk, toegekend door VDAB), kunnen hiervoor een loon en soms ook een begeleidingspremie krijgen. De loonpremie komt werkgevers tegemoet in mogelijke extra kosten om iemand met een arbeidsbeperking te werk te stellen. Het kan gaan om een tegemoetkoming in extra rustpauzes, aangepast materiaal...

De begeleidingspremie geeft werkgevers de mogelijkheid om werknemers met een arbeidspbeperking te (laten) begeleiden op de werkvloer. Dit met het oog op duurzame tewerkstelling. 

Bedrijven kunnen de expertise van emino inschakelen als extern dienstverlener. Je kan er als bedrijf voor kiezen om zelf in te staan voor de begeleiding. Emino en Groep Maatwerk bieden samen de opleiding ‘Gekwalificeerde begeleider individueel maatwerk’ aan.

Medewerkers die recht hebben op een loonpremie kunnen gebruik maken van onze gespecialiseerde jobcoaching. Door tussenkomst van VDAB is deze coaching kosteloos voor de werkgever en werknemer.

Emino is erkend als externe dienstverlener voor begeleiding

Niet alleen de werknemer maar ook de leidinggevende en de interne coach kunnen rekenen op de ondersteuning van de gekwalificeerde begeleider. Samen ijveren we voor een duurzame tewerkstelling.

Waarom kiezen voor emino? 

Onze troeven:

 • Ervaring en expertise: meer dan 20 jaar ervaring in het coachen van personen met verschillende arbeidsbeperkingen en verschillende opleidingsniveaus. We richten ons op de reguliere arbeidsmarkt en hebben ervaring in diverse sectoren, zowel in de profit, non-profit als openbare sector.
 • Vlaamse organisatie, lokaal verankerd: Ons werkterrein is Vlaanderen en Brussel wat interessant is voor grote bedrijven met verschillende vestigingen. Door de lokale verankering in meer dan 30 locaties is er steeds een emino kantoor bij jou in de buurt. De grootorde zorgt ervoor dat we een goede back-up kunnen garanderen.
 • Afgestemd op de begeleidingspremie. Ons aanbod is afgestemd op het bedrag van de begeleidingspremie waardoor de werkgever geen eigen middelen moet inzetten.
 • Kwaliteit dragen we hoog in het vaandel bij emino. Emino is trouwens afgeleid van eminent, wat staat voor uitmuntend.
 • Op maat. Geen one-size-fits-all aanpak maar steeds afgestemd op de noden van onze klanten.
 • Meer dan 275 gedreven medewerkers die zich elke dag met veel enthousiasme inzetten.
 • Een externe coach is neutraal voor alle betrokkenen (de werkgever, de werknemer, maar ook de mentor en leidinggevende)

Wij zijn er klaar voor, jij ook? 

Zit je nog met vragen? Laat het ons weten. Elke vraag is bespreekbaar.

Basisopleiding begeleider individueel maatwerk

Ontdek de gloednieuwe zesdaagse basisopleiding van emino en Groep Maatwerk voor toekomstige begeleiders individueel maatwerk.

Emino en Groep Maatwerk ontwikkelden samen een opleiding die leidt tot de kwalificatie 'begeleider individueel maatwerk'.

Wie kan deze opleiding volgen?

 • Maatwerkcoaches in collectief maatwerkbedrijven die een 'extra' willen toevoegen aan hun carrière.
 • Medewerkers sociale diensten maatwerkbedrijven.
 • Toekomstige begeleiders individueel maatwerk bij bedrijven, scholen en lokale besturen.
 • Jobcoaches en begeleiders uit diverse tendertrajecten die gericht zijn op werkplekleren.
 • HR-professionals 

Wat houdt deze zesdaagse opleiding in? 

 • Het kader voor deze opleiding is het "ondersteuningsplan individueel maatwerk", gebaseerd op de 5 A's namelijk Arbeidsinhoud, Arbeidsverhoudingen, Arbeidsomstandigheden, Arbeidsvoorwaarden en Arbeidsorganisatie. 
 • Een stevige basis over de (specifieke relevante) sociale wetgeving bij individueel maatwerk
 • Leren handelen en coachen volgens de visie van Supported Employement waarbij er zowel aandacht is voor de werkgever als voor de maatwerker (meervoudige partijdigheid).
 • Aan de hand van concrete casussen doorlopen de deelnemers de verschillende stappen bij het opstellen van het ondersteuningsplan. 
 • Communicatieve soft skills worden getraind en deelnemers gaan aan de slag met verschillende gespreksmethodieken in ons 'methodiekencafé'.

Deze eerste opleidingen zijn ondertussen gestart. De planning voor het najaar volgt snel.

Deelnemen kan voor € 809,00/deelnemer.

Algemene informatie over individueel maatwerk

De aanvraag individueel maatwerk gebeurt door de werknemer en kan vanaf 3 juli 2023. 

Voor meer informatie over individueel maatwerk kan je terecht bij de overheid Individueel maatwerk | Vlaanderen.be