Getuigenis Esther

Esther zet stappen naar werk

Esther kon na haar kankerervaring aan de slag in een woonzorgcentrum. Lees hieronder hoe ze de zoektocht naar werk heeft ervaren.

Dag Esther, kan je jezelf even voorstellen alsjeblieft?

Hallo, mijn naam is Esther.

Ik ben 22 jaar en ben afgestudeerd als kinderverzorgster.

Hoe ben je bij Entree terecht gekomen en wat was jouw hulpvraag?

Ik leerde Entree via de jongerenwerking van Kom op tegen Kanker kennen. In 2011 kreeg ik mijn eerste diagnose, ik was toen 12. Er werd acute lymfatische leukemie vastgesteld. De behandeling werd eind 2013 beëindigd. Jammer genoeg ben ik in 2016 hervallen. Mijn laatste behandeling was eind juni 2019. Sindsdien ben ik stabiel.

Ik ben naar Entree gestapt omdat ik nog nooit had gewerkt. Ik was op zoek naar antwoorden op verschillende vragen:

Heb ik recht op eventuele uitkeringen? Wat met mijn kinderbijslag? Wat als ik niet voltijds kan werken? Wat moet ik doen om bij VDAB in orde te zijn? Hoe maak ik een cv op én wat zet ik er al dan niet op in verband met mijn ziekteperiode?

Ik was op zoek naar hulp om de eerste stap naar werk te kunnen zetten.

Hoe verliep het eerste contact om de stap naar Entree te zetten?

Dat liep zeer vlot en gemakkelijk. Na mijn aanmelding werd ik snel gecontacteerd door mijn coach.

Hoe is het traject naar werk voor jou verlopen? Waren er drempels in de zoektocht? Maakte de coronaperiode dit extra moeilijk?

We zijn het traject gestart met het in orde brengen van mijn inschrijving bij VDAB. Samen met mijn coach maakte ik een profiel aan. Ook hebben we samen mijn cv opgemaakt en bekeken wat ik er al dan niet kan opzetten i.v.m. de kanker die ik heb gehad. Die eerste gesprekken hebben mij goed geholpen.

Tijdens mijn stageperiode merkte ik dat werken in kinderzorg te zwaar was voor mij. Samen met mijn coach zocht ik andere jobdoelen. Ik wou heel graag in de zorg blijven dus woonzorgcentra spraken mij enorm aan. Ook solliciteerde ik wat in de verkoop.

Daarna nam ik zelf initiatief om contact op te nemen met het woonzorgcentrum dat ik al kende van tijdens mijn stageperiode. Ik zag het wel zitten om daar te werken en solliciteerde spontaan. Zeer snel kreeg ik te horen dat ik mocht beginnen als logistiek medewerker.

Corona zorgde ervoor dat de gesprekken bij Entree niet zoveel face-to-face konden doorgaan maar ik had het geluk dat ik snel werk vond. Via video en mail konden we ook goed contact houden.

Heb jij iets toegelicht over je kanker tijdens de sollicitatie?

In mijn cv of brief heb ik hier niets over vermeld maar wel tijdens de gesprekken. Bij één bepaalde werkgever werd ik toen niet aanvaard. Ik weet niet zeker of dit iets met mijn ziekte te maken had, ze zeiden dat ze een andere meer geschikte kandidaten hadden gevonden.

Op mijn huidig werk had ik tijdens de sollicitatie een gesprek met de verantwoordelijke van het woonzorgcentrum en toen heb ik het ook onmiddellijk vermeld. Het leek me niet goed om dit te verzwijgen. Ik kon op die manier ook goed aantonen waarom ik als jong meisje parttime wilde werken. Ze maakten daar eigenlijk geen problemen over .

Hoe ervaar jij werken tijdens corona en na een periode van kanker?

Het is niet te onderschatten. Parttime (19u) is voor mij persoonlijk echt wel voldoende. Het is zwaar. De coronamaatregelen zorgen ook voor extra druk. Je moet op nog meer zaken letten die je anders niet moet doen. Op het einde van de week ben ik wel echt vermoeid.

Ik ben wel zeer goed opgevangen geweest in mijn team. Hier heb ik echt geluk in gehad. Op het werk weten de meesten wel dat ik kanker heb gehad maar veel wordt er niet over gezegd. Ik word ook evenveel betrokken bij alles, zelf al werk ik maar een parttime.

Vanaf januari krijg waarschijnlijk zelf een contract voor het komende jaar!

Dat is goed nieuws! Bedankt voor dit interview Esther.

Graag gedaan!

 

*Omwille van privacy-redenen gebruiken we in dit interview een fictieve naam en leeftijd.