Kansen geven aan ongewoon talent

Daar zit muziek in

Het verhaal van Florian in zijn zoektocht naar werk.

Gezocht: een job met afwisseling.

Emino ondersteunde Florian in zijn zoektocht naar een job. Hij heeft de ziekte van Bechterew, waardoor het moeilijk is om monotone taken uit te voeren. Hij heeft nood aan variatie in bewegingen. Dus gingen we op zoek naar een job met nodige afwisseling, niet alleen qua beweging maar ook qua taakinhoud.

Interesses en jobdoelwit verkennen.

Ook bij Florian was de eerste stap het verkennen en uitklaren van mogelijke jobdoelwitten. Aan de hand van de beroepentest gingen we op zoek naar een aantal domeinen die hem zouden kunnen interesseren. Een functie in bewaking of verkoop kwamen duidelijk naar voor als interessedomein.

In de gesprekken met Florian kwam ook naar voor dat hij graag iets met muziek wilde doen. Al van in zijn jeugd was hij met muziek bezig. Zo speelde hij beiaard en was hij net gestart met een opleiding als pianostemmer.

Dat hij daar ook zijn beroep van zou kunnen maken, was toen nog niet aan de orde.

Keuzes maken.

Florian had eerder al een tijdje gewerkt als winkelmedewerker in een supermarkt. Omdat verkoop een groot interessedomein was én hij er al ervaring in had, gingen we in die richting verder. Helaas waren er weinig mogelijkheden tot stage. Na een aantal teleurstellingen begon het bij Florian te kriebelen om toch iets toen met het pianostemmen - al was dit toen nog heel onzeker. Hij was tenslotte pas gestart met de opleiding en had een aantal vaardigheden en competenties nog niet onder de knie.

Maar op basis van Florian’s interesse en de sterke voorkeur van werkgever Piano’s Maene, besloten we toch vol vertrouwen deze richting op te gaan.

Piano's Maene.

We hadden een eerste contact met Tine Mannaerts, service manager bij Piano’s Maene te Ruislede, om emino toe te lichten. Daarna volgde een gesprek met Florian en in maart 2021 startte hij met een IBO of individuele beroepsopleiding. We stelden samen een duidelijk opleidingsplan op.

Daar zat duidelijk muziek in. Hij bloeide helemaal open op de werkvloer omdat hij zijn persoonlijke interesse kon linken aan zijn job. Fysiek was het ook een match: rechtstaand werken werd afgewisseld met zittend werk, en daarnaast mocht hij regelmatig de baan op om piano’s ter plaatse bij klanten te stemmen.

Tijdens de evaluaties met Florian en Tine werden de taken en de haalbaarheid daarvan voor Florian besproken. Al snel voelde de jobcoach dat werkgever en client elkaar gevonden hadden.

Dankzij de IBO én een werkgever die hem een kans gaf, kon Florian tonen wat hij in zijn mars had. Een half jaar later kon hij aan de slag bij Piano’s Maene te Ruislede.

Maak van je passie je beroep en je zal geen dag in je leven echt aan het werk zijn.